Heeft u onlangs de knoop doorgehakt en geïnvesteerd in onroerend goed? Dan wilt u waarschijnlijk uw vastgoed verhuren om zo van uw investering een renderende inkomstenbron te maken. De verhuur van een pand brengt echter veel praktische en administratieve verantwoordelijkheden met zich mee. Deze taken kunnen tijdrovend en energie-intensief zijn. Hierbij kan rentmeesterschap een slimme en efficiënte oplossing bieden.

Maar wat houdt het rentmeesterschap in vastgoed precies in en wat zijn de voordelen? U ontdekt het in dit artikel.

Wat is rentmeesterschap in vastgoed?

Rentmeesterschap in vastgoed, ook wel patrimoniumbeheer genoemd, houdt het professioneel beheer van onroerend goed in, en dit in naam van de eigenaar. Met andere woorden, een rentmeester, vaak een makelaar of projectontwikkelaar, is de rechterhand van de eigenaar voor de taken met betrekking tot de verhuur en het beheer van een onroerend goed. De rentmeester neemt de taken en verantwoordelijkheden van de eigenaar van het pand in kwestie over.

Door deze taken uit te besteden aan een rentmeester met kennis van het vastgoedrecht, kan de eigenaar genieten van gemoedsrust en zich richten op andere belangrijke zaken in het leven. De rentmeester zorgt er namelijk voor dat het vastgoed op lange termijn rendeert en in goede staat blijft. Hij of zij fungeert als de contactpersoon voor huurders en neemt het volledige beheer en onderhoud van het vastgoed op zich.

Een rentmeester in vastgoed is geen syndicus

De taken van een rentmeester in vastgoed staan niet gelijk aan deze van een syndicus. Een syndicus is immers verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw. Voorbeelden van deze gemeenschappelijke delen zijn de gang, lift, trap of het dak. Een rentmeester daarentegen beheert alleen de privatieve delen, met andere woorden het vastgoed dat eigendom is van slechts één eigenaar.

De taken en verplichtingen van een rentmeester in vastgoed

Het takenpakket van een rentmeester in vastgoed kan globaal worden onderverdeeld in drie luiken: administratief, financieel en technisch beheer.