Dit artikel werd geüpdatet in 2024.
1 januari 2020 betekende het einde van de woonbonus, een groot belastingvoordeel dat u kreeg bij het aangaan van een hypothecaire lening. Een belastingvoordeel dat kon oplopen tot wel 18.500 euro op een krediet van 25 jaar. Dat is nu niet meer mogelijk.
Is er nog goed nieuws? Ja, toch wel. U leest het hieronder.
Wat was de woonbonus precies?
De woonbonus was een belastingvermindering op uw lening wanneer u een eigen woning aankocht. Indien u een lening had afgesloten tussen 1 januari 2005 en 31 december 2019, kon u deze bonus aanvragen bij de Vlaamse overheid.
De woonbonus werd echter afgeschaft op vraag van experts en academici. Het fiscale voordeel zou slechts leiden tot een verhoging van het beschikbare budget van de kopers voor de aankoop van een woning, wat op zijn beurt de vastgoedprijzen doet stijgen.
Verlaging van de registratierechten
Hoewel een bedrag van 18.500 euro niet niets is, moest u er wel lang op wachten. Het werd namelijk jaarlijks in schijven ‘terugbetaald’ door middel van belastingvermindering. Nochtans is dat een bedrag dat u goed had kunnen gebruiken bij de aankoop van uw huis.
Toen ze de woonbonus afgeschaft hadden, besloot de Vlaamse Overheid toch een kleine toegeving te doen: de registratierechten van een huis zijn verlaagd van 7% naar 6%, en zelfs naar 5% als het over een energetische verbouwing gaat. Dat gaat niet over hele grote bedragen, maar die 1% wordt wel meteen afgetrokken van de aankoopprijs. Bij een woning van 300.000 euro moet u dan opeens 3.000 minder lenen. Dat kan ervoor zorgen dat de bank u als een aantrekkelijkere klant beschouwt. Het heeft dus zeker zijn voordelen.
Dit had nog een groter voordeel geweest als de huizenprijzen ook waren gedaald zoals voorspeld werd. De Nationale Bank van België gaf even aan dat de huizenprijzen met maar liefst 15% zouden dalen, maar de coronacrisis stak daar een stokje voor.