In een vorige blog hadden we het over zaken op die de waarde van uw huis bepalen. Eén van die punten was de energiezuinigheid van uw woning: hoe energiezuiniger, hoe hoger de waarde van uw woning. Een ingrijpende energetische renovatie is de perfecte manier om de energiezuinigheid (en zo ook de algemene waarde) te verhogen wanneer u uw woning wil verkopen. Wat maakt deel uit van een ingrijpende energetische renovatie? Wanneer voldoet een renovatie aan de definitie van een IER? U leest het hier.
Wat is de definitie van een ingrijpende energetische renovatie?
De ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij er minstens 75% van de buitenschil van uw woning wordt (na)geïsoleerd en waarbij de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig worden vervangen.
Wat moet ik doen bij een ingrijpende energetische renovatie?
Wat houdt een ingrijpende energetische renovatie (of IER) precies in? Er zijn verschillende zaken die u moet aanpakken:
1. Uw woning grondig (na)isoleren
Namelijk 75% van de buitenschil van de woning moet geïsoleerd worden. Het gaat hier om muren, vloeren en daken die in aanraking komen met de buitenomgeving, deuren en ramen vervangen, bestaande muren van binnenuit na-isoleren,...
2. Uw verwarmingsinstallatie vervangen
Verwarming is een grote energievreter. Het gaat hier niet enkel om het verwarmen (en misschien verkoelen) van uw woning, maar ook het verwarmen van uw sanitair water. Er zijn verschillende opties om uw woning energiezuinig te verwarmen. Een gascodensatieketel is hierbij de beste prijs-kwaliteit optie. Dit als u uw woning kunt aansluiten op het aardgasnetwerk. Wilt u meer naar de hernieuwbare energie gaan? Dan kunt u kiezen voor een zonneboilercombi of een warmtepomp. Die kunnen ook gebruikt worden om het sanitair water op te warmen.
3. Investeren in hernieuwbare energie
Er zijn verschillende manieren om te investeren in hernieuwbare energie. De meest bekende vorm is zonder twijfel zonnepanelen. Met zonnepanelen wekt u zelf groene stroom op wat goed is voor het milieu én voor uw energiefactuur. Een zonneboiler werkt zoals zonnepanelen, maar deze gebruikt u niet om elektriciteit op te wekken, maar om uw sanitair water (en soms ook uw centrale verwarming) mee op te warmen. Een laatste optie is een warmtepomp. Iets wat u zowel voor verwarming en afkoeling kan gebruiken (zoals een aircoheater die met een warmtepomp werkt), als voor het verwarmen van het sanitair water. Met een warmtepompboiler daalt uw energieverbruik met twee derde.
4. Ventilatiesysteem laten plaatsen
Een ventilatiesysteem laten plaatsen is een laatste iets wat moet aangepakt worden bij een ingrijpende energetische renovatie. Samen met de EPB-verslaggever en de architect kijkt u wat het beste ventilatiesysteem is voor uw woning. Er zijn hier twee opties:
- Ventilatiesysteem C of C+: dit is een ventilatiesysteem die deels mechanisch is en deels natuurlijk. Hierbij wordt er verse lucht binnengebracht via ventilatieroosters in ramen of muren en wordt de ‘gebruikte lucht’ naar buiten gebracht met een ventilator.
- Ventilatiesysteem D: een ventilatiesysteem D wordt ook wel een balansventilatie genoemd. Met zo’n balansventilatie heeft u de volledige controle over hoeveel lucht er wordt binnengebracht en afgevoerd.