Sinds 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest voor te leggen bij de verkoop van uw woning; dat voor woningen die gebouwd zijn voor 2001.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk materiaal die veel in het bouwen van woningen werd gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ‘90. De meest gebruikte - en meest gekende toepassing - is dakbekleding. U vindt het regelmatig in dakpannen of golfplaten. Asbest is namelijk erg sterk, isoleert goed en is zowel vocht- als hittebestendig. Dankzij die vele voordelen werd het voor nog andere zaken gebruikt: in muren, in vloeren of als isolatiemateriaal rond buizen en leidingen.
Maar er is ook één groot nadeel: asbest heeft een grote impact op de volksgezondheid. Het inademen van asbestvezels is namelijk erg gevaarlijk en kan tot onder andere kanker leiden.
Wat is het asbestattest?
Een asbestattest of asbestinventaris is een oplijsting van alle materialen met asbest in een pand. U vindt daarbij ook een bij ieder asbesthoudend materiaal een advies over hoe u de asbest op een veilige manier kan verwijderen of op een veilige manier kan onderhouden.
Het is algemeen tien jaar geldig; behalve wanneer er sprake is van één materiaal met asbest die een hoog risico. Dan wordt de geldigheid verminderd naar vijf jaar. De geldigheid vervalt automatisch als die tijd verstreken is. Wil u dus uw woning verkopen na negen jaar? Dan kan u dezelfde asbestinventaris gebruiken.
Wanneer is een asbestattest verplicht?
Sinds 23 november 2022 moet u verplicht een asbestattest voorleggen bij verkoop van uw woning. Zo’n attest is nodig bij gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn; dat omdat het gebruik van asbesthoudende materialen verboden is in België in 2001. Dit is enkel nodig bij een ‘overdracht onder levenden’. Dat wil dus zeggen dat een asbestinventaris niet verplicht is bij erfenissen; maar wel bij het overdragen van vruchtgebruik of bij schenkingen.
Voor appartementsgebouwen geldt deze verplichting ook, maar op dit moment enkel voor uw eigen privé deel. De verplichting voor de gemene delen gaat pas in op 1 januari 2025.